lördag 16 maj 2009

6-7 maj – Flyktingläger och Karen-by, Thailand

Vi körde norrut genom djungeln längs Burmas gräns från Mae Sot till Mae Sairang. Vi såg flera stora läger för burmesiska flyktingar. Det kan inte vara lätt att växa upp som barn i ett flyktingläger mitt i djungeln.
I Mae Sairang hyrde vi en vägvisare som följde med oss i vår bil när vi besökte en by där det bor folk ur Karen-stammen. Den sista timmens körning var verkligen brant och svår. Det kör nog inte många bilar på de här stigarna!
När vi kom in i byn samlades alla och tittade på oss. Vår vägvisare, som också tillhör Karen-folket, förklarade vem vi var. Sen berättade han för oss att detta var första gången som folket i den här byn såg blonda barn. Därför var alla lite extra nyfikna på oss tror jag. De tyckte nog att vi såg underliga ut. De fnissade, gömde sig, och kikade på oss i smyg. Många sprang sin väg om jag försökte fotografera dem.
Vi var inne i ett pyttelitet hus av bambu. Där bodde ett par med sina nio barn. De hade inga saker alls.
I ett annat hus låg en kvinna och vilade på golvet. Folk här sover på golvet. De har inga sängar. Och kvinnans huvudkudde var av trä! Precis som mamma har berättat att en del folk i Afrika sover!
När man ser hur folk bor här inser man verkligen hur bra vi har det i Sverige.
Karen-hälsningar från djungel-Temba

Inga kommentarer: