lördag 30 maj 2009

20-21 maj – Muang Sing, Laos

Vi körde ännu en bit norrut till den avlägsna byn Muang Sing. Mamma och pappa ville se fler av de ovanliga folkslagen som finns i de här områdena. Först hälsade vi på i en Akha-by. Det var ruskigt fattigt.
Det verkade inte som att barnen i den här byn går i skolan. Hur ska de då få ett bättre liv?
Sen kom vi till en Yao-by. Några vackert klädda kvinnor ville sälja broderier och mössor. De bjöd in oss i sin hydda.
Inne i hyddan låg tre män och rökte ur ett stort bamburör. Jag frågade pappa varför de rökte på det sättet och pappa viskade att de antagligen rökte opium. Så hemskt! Där låg de och kunde knappt röra sig fast klockan var mitt på dagen. Kvinnorna och barnen fick jobba i stället. På andra ställen i byn såg vi fler halvsovande män som rökte opium. Usch för opium!
Vägen till fler små byar spärrades effektivt av ett stort träd.
Vi körde och åt lunch i stället. Maten i Laos är jättegod. Jag giller deras klibbiga ris som serveras i en flätad behållare. Man tar riset med höger hand, rullar det till en boll och doppar det i olika såser eller grytor.
Vi tältade ett par kilometer från den kinesiska gränsen. Vi körde bort och tittade in i Kina, men vi hade inga visum, så vi fick inte komma längre. Vi får åka till Kina en annan gång.
Den här tiden kallas den gröna årstiden. Regnperioden har just börjat och det är ny grönska överallt. Förutom där folket just bränt ned skogen förstås. Där är det brunt. En stor del av Laos skogar har bränts ner tyvärr. Folk är så fattiga att de struntar i miljön.
När det skymmer på kvällen börjar grodorna sjunga. De får sällskap av cikadorna. Och sen dansar eldflugorna fram genom mörkret, blinkande. När en eldfluga närmar sig en annan börjar de blinka i takt. Det ser himla häftigt ut! Vi fångade en eldfluga och blev lite överraskade, för det är faktiskt ingen fluga utan en liten brun skalbagge. Men hur kan de lysa så där? Det skulle jag vilja lära mig mer om.
Eldflugehälsningar från Temba

Inga kommentarer: