lördag 16 maj 2009

10-11 maj – Tham Lot, Thailand

Tham Lot är berömt för sina grottor. Vi åkte bambuflotte på en liten flod som försvann in i ett grottsystem under ett berg. Floden flöt i underjorden i nästan tusen meter.
Fladdermöss pep förbi. Där fanns också hundratusentals svalor av en sort som anpassat sig till mörkret i grottornas värld. Fladdermössen och de här svalorna navigerar med hjälp av ljud och eko i stället för med synen. Det är ju enormt häftigt! Fast mamma tyckte inte att det var så häftigt när en svala bajsade i håret på henne. Då svor hon.
Vi gick av flotten på olika ställen och klättrade till fots djupare in i grottorna. Vår vägvisare hade med sig en stark lampa, annars hade vi inte kunnat se någonting. Vi såg häftiga droppstenar; stalaktiter (från taket), stalagmiter (från golvet/marken), pelare (stalaktit och stalagmit som vuxit samman), stelnade vattenfall och annat fint som jag inte kan namnen på.
I den sista grottan fanns resterna av kistor gjorda av det hårda träslaget teak. Dessa kistor är över 1500 år gamla. Det är ju väldigt gammalt. Tänk att trä kan bevaras så länge! Fast vi såg inga skelett. Kanske tur det. Kunde varit läskigt att se benrangel djupt inne i den mörka grottan...
Vid grottorna i Tham Lot finns ett supertrevligt ställe som heter Cave Lodge. Det drivs av John Spies, en australiensare som kom hit för 30 år sedan. Vi kan verkligen rekommendera det hembakta brödet! Och jag spelade bordtennis med pappa – jättekul! Kolla in mer om det här trevliga stället på http://www.cavelodge.com/.
I bergen norr om Tham Lot finns många byar med folkslagen Lahu och Shan. Vi körde på omöjligt branta vägar och hälsade på i byar som låg väldigt långt borta från vår värld. I en by som hette Ban Eko delade vi ut blyertspennor till alla skolbarnen och kulspetspennor till alla kvinnorna. De blev glada!
Vi såg inte till några män i byn. Jag tror att de var ute på fälten och planterade, för nu är regnperioden på gång. Folken i bergen bränner ner skogen för att kunna odla mat. Tyvärr finns det då inget som kan hålla kvar jorden när regnen kommer. Jorden spolas ner i floderna och bergsfolken bränner ner mer skog för att odla mat.
Grottforskarhälsningar från Temba

Inga kommentarer: