måndag 5 januari 2009

5-6 december – Jaipur, Indien

Nu har vi kommit in i delstaten Rajastan. Här har nästan alla män turban, i alla regnbågens färger. Det ser jättehäftigt ut! Och kvinnorna har mycket smycken och vackra sarikläder i starka färger.
Utanför Jaipur, på en kulle, ligger Amber Fort. Vi hade hört att man kan få rida elefant upp till fortet och var väldigt spända på om detta skulle vara möjligt. När vi kom fram såg vi mängder av elefanter, med målade snablar och med plattformar att sitta på uppe på ryggen. Wow! Jag red på en elefant med Tinna och mamma. På en annan elefant kom pappa med Atlas och Disa. Det var så himla häftigt! Elefanter är enormt stora, men det hörs nästan ingenting när de vaggar fram på sina mjuka fötter. De gör roliga ljud med snabeln och när de kissar blir det en hel flod på marken. Och när de bajsar...
Efter en rolig rundvandring i fortets labyrinter tog vi en rickshaw tillbaka till staden Jaipur som kallas för den rosa staden. Alla husen i gamla stan är målade i rosafärgade eller ljust rödbruna nyanser. Det finaste huset var Vindarnas Palats (Hawa Mahal) där hovdamerna förr i tiden kunde sitta innanför fönsterna och titta på gatulivet i smyg.
När vi stod och fotograferade Vindarnas Palats kom en elefant plötsligt gående mitt i trafiken. I jämförelse såg alla rickshaws och bilar väldigt små ut.
Vi gick runt och tittade på souvenirer. Disa och Tinna fick rosa blusar och fina skor med pärlor på. Vi köpte häftiga dockor som man röra med hjälp av snören. Marionettdockor tror jag att de heter.
Vi köpte kakor och snacks i ett gatustånd. Vi fick provsmaka alla möjliga godsaker. Det mesta smakar väldigt annorlunda jämfört med i Sverige, men jag tycker att det finns mycket gott. Sen fortsatte vi till ett ställe som sålde drakar. Att flyga drake är populärt i Jaipur och vi köpte på oss tolv drakar för tolv kronor. Nu hoppas jag bara på lite vind så att vi kan testa dem!
Elefanthälsningar från Temba

Inga kommentarer: