måndag 5 januari 2009

4 december – Fatehpur Sikri, Indien

En bit från Agra ligger Fatehpur Sikri som under några år på 1500-talet var huvudstad i ett av många riken som fanns vid den tiden. Efter bara 14 år övergavs huvudstaden, så byggnaderna ser nästan nya ut än i dag fastän de är så gamla. Trappstegen upp till den 54 meter höga Segerporten var jättebranta, men det sprang ändå omkring getter där. Och bin hade byggt stora bon högst upp i porten, så vi fick se oss noga för när vi tog av oss skorna och gick in i den jättestora moskén Jama Masjid. Det låg nämligen trötta eller döda bin överallt på marken.
Inne på moskéområdet fanns en grav som var täckt av pärlemor. Det var verkligen vackert. Alla i familjen var tvungna att täcka huvudet med små gröna plasthattar. Vi såg så roliga ut, särskilt pappa som har stort huvud! Konstigt förresten att män ska ta av sig mössan i kyrkan men måste ha mössa på sig i vissa moskéer.
Efter lite mangojuice orkade vi fortsätta till kungens gamla palats. Vi gick runt och tittade på de stora byggnaderna som använts under så kort tid. Vi barn hittade flera bra ställen att klättra på, men vakterna tyckte oftast att vi skulle stanna på marken. De kanske inte förstår att barn gillar att klättra och utforska...
Gröna hatthälsningar från Temba

Inga kommentarer: