onsdag 29 juli 2009

30 juni – Angkor Thom och Bayon, Kambodja

Nu börjar vår tempelsafari på allvar. Mamma och pappa har köpt ett tredagarspass till ruinerna av den gamla staden Angkor. Staden breder ut sig över ett stort område, så vi kör bil mellan de tempel vi vill titta på.
Det största området i Angkor är från 1100-talet och heter Angkor Thom. Det betyder Stora Angkor. Området omges av en hundra meter bred vallgrav och en åtta meter hög mur som är tolv kilometer lång. Vi körde in genom en av de fem stora portarna. Många statyer av gudar och demoner håller vakt vid portarna. Stora stenansikten vakar över de som passerar genom porten.
Höjdpunkten i Angkor Thom var templet Bayon. Det har 54 torn och varje torn pryds av fyra ansikten som mejslats ut ur stenblocken. Verkligen häftigt! Vem sa att tempel är tråkiga? Här kan man verkligen gå på upptäcktsfärd och irra bort sig. Jag kände mig liksom lycklig här!
Runt hela Bayontemplet fanns det en mur full av välbevarade ristningar som visade viktiga händelser från tiden när templet byggdes. Det är nästan tusen år sedan!
Tempelutforskarhälsningar från Temba

Inga kommentarer: