torsdag 2 juli 2009

22-23 juni – Phnom Penh, Kambodja

Vi fortsatte söderut längs Mekongfloden. Det har varit krig i många år i Kambodja. Nu är det fred, och fredsduvor står staty på gator och torg. Men bakom dem lurar lömska män som nu styr landet, men som förr var med och störtade landet i krig och massmord.
Livet på landsbygden i Kambodja är traditionellt och risbönderna var ute och plöjde sina fält.
Det är dags att plantera riset nu när regnperioden är i full gång.
I huvudstaden Phnom Penh fick vi bo hos Karl-Anders som jobbar med svenskt bistånd i Kambodja. Han hade försökt hjälpa oss att komma in i Kambodja. Tack för gästfriheten Karl-Anders!
När vi ville besöka den berömda silverpagoden fick vi än en gång smaka på hur knasbollar-i-uniform uppför sig i Kambodja. Vakten vägrade släppa in oss eftersom han skulle sova lunch klockan tjugo över tio på morgonen. Vi hade stött på värre svårigheter, så vi gav oss inte. Pappa tog fram kameran och började fotografera vakten som blev så besvärad att han tog några steg tillbaka. Då knuffade vi barn upp grinden och sprang in. Tji fick vakten. Bara le och vinka! Familjen Ringdahl 11. Knasbollarna 0.
Inne i pagodan var hela golvet gjort av silver. En kristall-Buddha och en diamantspäckad stående Buddha hade de också lyckats klämma in. Och en hel massa andra dyrbarheter. Det verkar som om alla religioner har ett gemensamt mål: att samla stora skatter. Jag kom att tänka på Robin Hood som var duktig på att dela ut stora skatter till de fattiga.
Robin Hood-hälsningar från Temba

Inga kommentarer: