torsdag 2 juli 2009

24 juni – Gräshoppor och tempel, Kambodja

När vi skulle slå läger höll det på att bli mörkt. Plötsligt tändes flera lysrör bredvid vägen just där vi slagit upp vårt tält. Stora, vita plastskynken lystes upp och det började regna insekter! Inte alls kul! Vi blev helt bombade av stora svarta fulinginsekter och flydde in i bilen.
Det tog en stund innan vi insåg att det var svarta gräshoppor som svärmade. De sökte sig till ljuset. Byborna kom springande och fångade alla gräshoppor de kunde. Efter ett par timmar gick de hem och lagade kvällsmat. Mums för dem. Örk tyckte vi. Fast vi hade faktiskt inte smakat...
Nästa morgon, efter att vi sopat bort alla insekter från tältet, fortsatte vi till ruinerna Sambor Preikuk. Hundratals tempel står mer eller mindre förfallna i djungeln. De är 1400 år gamla.
Vissa tempel har nästan blivit slukade av träden och deras rötter.
Vi hittade en jättesnäll guide som nyss lärt sig engelska på egen hand. Han var så snäll att till och med Atlas gick med på att bli buren av honom.
Vår guide förstod vad barn tycker är kul. Han visade oss olika djur, till exempel termiter och en tusenfoting.
Han visade oss också ett träd vars frukter innehåller kinin som kan användas som medicin mot sjukdomen malaria. Många barn i Kambodja drabbas av malaria. Det är en hemsk sjukdom. Då är det bra att naturen har kommit på en medicin som fungerar!
Småkrypshälsningar från Temba

Inga kommentarer: