söndag 22 februari 2009

7-13 februari – Pokhara, Nepal

Vägen från Tansen till Pokhara var bergig och slingrande. Nepal är ett fattigt land som har haft inbördeskrig i flera år. Många människor bor i små byar i bergen. De måste terrassera marken för att kunna odla ris och säd. Eftersom det finns så få platta utrymmen sitter folk ofta vid vägkanten och spinner, tvättar, läser läxor, lagar mat, kammar håret, matar korna, diskar, leker och spelar spel. Alla som vi träffar hälsar med ett ”Namaste” och för ihop händerna framför sig. Det är väldigt trevligt!
I Pokhara kan man prova på alla möjliga äventyrssporter, som bergsklättring, forsränning och fallskärmshoppning. Redan när vi körde in i den lilla staden såg vi tiotals skärmflygare som cirklade mellan bergen och den spegelblanka sjön Phewa Tal.
Vi hittade en jättefin liten camping – en riktig camping faktiskt! Den ligger en bit utanför Pokhara vid en liten flod. Vattenbufflar går och betar. Risfälten har just skördats. Bergen tornar upp sig åt alla håll, men just här är det platt och solen skiner. Det är 25 grader på dagen, trots att det är vinter här nu och vi är på 800 meters höjd. I stan hittade vi en affär där de sålde all möjlig mat. Vi köpte riktig korv, riktig ost, och riktigt smör! Det var första gången sedan vi lämnade Europa för sex månader sedan. Fest!
Vi gjorde en utflykt till Sarangkot, en by uppe på en 1600 meter hög ”kulle” utanför Pokhara. Medan vi åt den nepalesiska nationalrätten ”daal bhaat” (ris, kokta svarta linser och stark grönsaksröra) njöt vi av den fantastiska utsikten. Vi kunde se alla de snöklädda Annapurnatopparna när vi tittade norrut, alla skärmflygarna när vi tittade åt väster, och sjön Phewa Tal långt där nere i dalen i söder.
Namaste från Temba

Inga kommentarer: