tisdag 10 februari 2009

1-2 februari – Varanasi, Indien

Hinduernas heliga flod Ganges rinner genom staden Varanasi. Många indier kommer till Ganges på pilgrimsfärd. De badar i floden för att komma närmare himlen. Det verkar som att människor från alla religioner vill till himlen. Fast vissa kallar det för Nirvana eller Paradiset. Varanasi är en myllrande stad. Det går nästan inte att köra bil där. Det var så trångt när vi körde in att jag var säker på att vi skulle stöta ihop med en ko eller get eller motorcykel eller rickshaw eller bil eller buss. Men vi klarade oss utan repor på bilen.
Vi gick en kvällspromenad längs Ganges. Det pågick en sorts föreställning och några heliga män svängde runt med eld. Det var hög musik och människor pinglade i olika klockor. Hinduerna gillar när det låter mycket (helst utan att det är musikaliskt säger mamma och pappa). Det ska vara starka lukter, mycket rök, heliga män och prickar i pannan.

Vi barn fick tända ljus och sätta ut dem på små flytande blomfat i Ganges. Det ger tur och jag passade på att önska mig något som jag kom att tänka på när vi var i djungeln. Gissa vad det kan vara!
Dagen därpå promenerade vi längs Ganges och såg hur människor använde floden. Några tvättade sina kläder, andra tvättade sig själva. Vissa fiskade, och andra brände upp en släkting och spred askan i floden. En fattig familj som inte hade råd med ved släppte bara ner kroppen av en släkting i floden. En bit nedströms stod en pilgrim och drack det heliga vattnet ur floden. Hoppas att han inte blev sjuk. Varanasi var verkligen en upplevelse. En bra avslutning på vår vistelse i Indien!
Heliga hälsningar från Ganges-Temba

Inga kommentarer: