lördag 18 oktober 2008

13-14 oktober – Shiraz och Persepolis, Iran

I staden Shiraz gick vi i basaren. Där finns det tusentals pyttesmå affärer. Man kan hitta allt möjligt – kryddor, kokkärl, kläder, sjalar, leksaker, frukt, med mera. Mamma säger att det är mycket krims krams. Men man hittar fina saker också. Vi barn fick var sin klocka. Min var med Spindelmannen på. Men sen tappade jag den när vi lekte i en mattaffär. Som tur var hittade matthandlaren den och kom springande med den just som vi skulle åka iväg!
Vi åt god mat på en persisk restaurang innan vi fortsatte färden mot Persepolis.

Persepolis var Persiens huvudstad för ungefär 2500 år sedan. Men efter 150 år kom en kung som hette Alexander den Store från Makedonien och brände ner Persepolis. Ruinerna täcktes av sand och återupptäcktes för 80 år sedan (precis som pyramiden Choqa Zanbil). Det skulle vara häftigt att vara upptäcktsresande och hitta pyramider, ruinstäder, skatter och sådant!

Vi gick runt bland de fina ruinerna i flera timmar. De kunde verkligen bygga fina palats förr i tiden! I Persepolis såg vi också de första turisterna vi sett sedan vi kom in i Iran. Vi träffade till och med en grupp svenskar!

På eftermiddagen tittade vi på de fyra kungagravarna i Naqsh-e Rostam. Där ligger kungarna som bodde i Persepolis begravda.

Upptäckarhälsningar från Temba

Inga kommentarer: