måndag 22 september 2008

10-11 september – Bergama, Turkiet

När vi var på ett museum i Berlin såg vi ett tempel (Pergamum) som kommer från Bergama i Turkiet. Och nu är vi här och kan titta på platsen i verkligheten! Den gamla ruinstaden ligger högt uppe på en stor kulle. Vi vandrade runt och tog foton.

Vi pratade om hur det var att leva på den tiden som staden blomstrade, för mer än 2000 år sedan. Det är svårt att föreställa sig. Nu är byggnaderna väldigt trasiga. Men jag tror att det har varit väldigt fint här på den tiden. Tänk att sitta i amfiteatern med tio tusen åskådare och titta på riktiga gladiatorer!

Vi såg flamingofåglar som gick och vadade i saliner. Pappa berättade att en salin är en bassäng med saltvatten från havet där man låter vattnet avdunsta i solen. Kvar blir bara salt. Men jag tyckte att saltet såg alldeles smutsigt ut, inte alls som det man har hemma i saltkaret.

Vi tältade utanför ett ställe där de väver mattor. Jag plockade vindruvor och fikon från träden. Nästa morgon fick vi lära oss hur man knyter mattor. Det kan ta flera månader för en kvinna att knyta en matta. Det görs helt för hand, i en sorts vävstol.

Vi fick också se hur man får fram silkestrådar ur silkesmaskens kokong. Tänk att man ur en liten kokong som väger ett gram kan få fram 1400 meter silkestråd! Och tråden är jättestark. Man kan använda den för att knyta mattor, men mattor av silkestråd tar lång tid att göra och kostar jättemycket pengar.

Sen drack vi äppelte och lekte när mamma och pappa tittade på mattor.

Matthälsningar från Temba

Inga kommentarer: