söndag 14 juni 2009

3-5 juni – Laos till Vietnam

Via grottorna i Vieng Xai fortsatte vi mot Vietnam. I dalarna planterade folk ris på de gyttjiga fälten.
Efter många kurviga mil kom vi till en avlägsen gränsstation mellan Laos och Vietnam. Mamma och pappa verkade lite spända. De sa att vi måste uppföra oss extra väl. Det var inte alls säkert att vi skulle få köra in i Vietnam med vår bil nämligen.
Vi barn var nog tysta som möss. Men det gick ändå åt pipsvängen. Männen i uniform sa att bara folk med visum kan åka in i Vietnam. Men mamma och pappa sa att svenskar inte behöver visum till Vietnam. Dessutom passade pappa på att betona att Sverige hjälpt Vietnam med hundratals miljoner kronor under de senaste 40 åren. Efter fyra timmar förstod vietnameserna att de hade fel. Vi fick komma in.
Sverige 1, Vietnam 0.
Då kom nästa problem. Vi fick inte köra in vår bil i Vietnam. Mamma och pappa var mycket envisa och tålmodiga. Ett par timmar senare körde vi in i Vietnam, det 36:e landet på resan. Sverige 2, Vietnam 0.
Vägen genom bergen i Vietnam var jättefin. Det verkade som att alla jobbade med skörden på risfälten.
Men några ska såklart tröska riset också.
Och ett gäng kvinnor var trötta på ris och försökte fånga fisk i stället.
Nästan alla som jobbar utomhus i Vietnam har konformade hattar av bambu. Det går att göra nästan allting av bambu och vi såg många ställen där folk skördade eller bearbetade bambu.
Pengarna i Vietman heter dong. En dong är inte värd så mycket. Jag fick hålla en miljon dong i handen och kunde fläkta med sedlarna som en solfjäder.
Miljonärshälsningar från Temba

Inga kommentarer: