måndag 1 december 2008

21-22 november – Amritsar, Indien

I Indien finns det många tempel och den största religionen kallas hinduismen. Vi besökte Matah Tempel. Där finns det många figurer som föreställer olika indiska gudar. De ser underliga ut. Ofta har de människoansikten, men ibland kan de ha djurhuvuden. Besökarna pussar på statyerna och hänger blommor på dem. Jag fick en orange prick i pannan av en man i templet.
Amritsar är en viktig stad för sikherna. Männen har fina turbaner. Vi besökte sikhernas heligaste plats, Gyllene Templet. Där förvarar de sina viktiga böcker och sikherna verkar be till böckerna ungefär som hinduerna ber till sina statygudar. På nätterna får de heliga böckerna ligga och sova i sängar med kuddar och täcken. Ganska underligt faktiskt.
Ute i en damm låg det fina guldtemplet och blänkte i solen. Många människor doppade sig i vattnet. Jag tog kort på vakter som hade fina turbaner. Sen gick vi och åt gratis lunch inne på tempelområdet. Vi satt på golvet och det var säkert tusen människor som fick mat samtidigt. Till efterrätt var det risgrynsgröt som smakade precis lika gott som hemma i Sverige, med lite extra smak av färsk kokosnöt. Mums!
Tempelhälsningar från Temba

Inga kommentarer: